Markku Matikkala syntyi liha-alalle

Olen melko uusi kivikyläläinen, aloitin Huittisten tehdaspäällikkönä vajaa kolme vuotta sitten. Tämä on minulle kuitenkin tuttu talo. Työskentelin täällä vuosina 1986–2000 Huittisten Lihapoikien aikakautena. Ennen paluuta samalle tontille työskentelin Kankaanpäässä Maalaistuote Vatajan tuotantojohtajana.
Minulla on tapana leikilläni sanoa, että urani liha-alalla alkoi jo vuonna 1954. Synnyin silloin maanviljelijäperheeseen täällä Huittisissa, jossa sukumme on vaikuttanut 1500-luvulta asti.
Kotitilalla oli metsien ja peltojen lisäksi karjaa. Possut ja naudat tulivat tutuksi pienestä pitäen. Rapsuttelin karsinassa mullikoita, ja kuljetin vasikkaa liean päässä. Olin mukana keväisin korjaamassa ja tekemässä aitoja lehmille ennen laidunkautta.
Nuoruudessani Huittisissa vaikutti oma paikallinen teurastaja, joka osti eläimiä. Olin mukana muutaman kerran, kun niitä teurastettiin. Toivon, että Suomessa lihankasvatus ja -jalostus tulee säilymään.
Uskon vakaasti siihen, että laadusta kiinni pitämällä Kivikylän menestystarina jatkuu. Meillä ei ole lähdetty konstailemaan reseptiikan kanssa. Olemme 100-prosenttisesti Hyvää Suomesta -merkin joutsenlipputalo. Mitään liharaaka-ainetta ei tule muualta kuin omilta lounaissuomalaisilta tuottajilta.
Tilastot kertovat lihan kulutuksen kasvavan, suomalainen syö lihaa 75 kiloa henkeä kohden vuodessa. Synnyinvuonnani lihaa kulutettiin koko maailmassa 20 kiloa henkeä kohden. Nyt luku on 45 kiloa.
Eniten on lisääntynyt broilerinlihan käyttö. Vanha ruoka-aineympyrä kannattaa muistaa ja syödä kaikkea monipuolisesti.
Maatilan poikana minun oli aikanaan helppo valita opiskelupaikaksi maa- ja metsätaloustieteellinen tiedekunta Helsingissä. Professorini oli legendaarinen liha-alan grand old man Fritz Pirkka ”Piki” Niinivaara.
Valmistuin maisteriksi pääaineenani lihateknologia. Se vuosikurssi, jolla opiskelin oli historian suurin. Valitettavasti sen jälkeen lihateknologian opetus on hiipunut.
Koetehdas Viikin laitoksen yhteydessä lakkautettiin viime syksynä. Se oli paikka, jossa jokainen joutui käytännön töihin tekemään kaikkea ihan makkarasta lähtien. Samaan aikaan myös liha-alan ammattikoulutus on heikoissa kantimissa. Tällä alalla on kuitenkin hyvin tärkeää tuntea lihan käyttäytyminen ja sen asettamat vaatimukset.
Minulle opinnot käytännön osioineen loivat pohjaa työskentelyyn tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa. Nyt kun vanhempi sukupolvi eläköityy, alalta katoaa monenlaista liha-alan johdossa tarvittavaa osaamista. Itsekin olen jo eläkeiässä. Aion kuitenkin jatkaa niin kauan kuin on mukava tulla töihin.
Terveisin,
Markku Matikkala
Jaa mediassa
- Tilauskirja 2023
- Riistalihaopas
- Kivikyläläiset
- Kivikylän ahkerat kesätyöläiset täyttävät kauppojen hyllyt ja pihojen grillit!
- Kivikylän myyntiosasto iskee tehoja kesälläkin!
- Mistä ruokasi on kotoisin?
- Huiluntuhdin kuoreton on kokkaajalle huoleton
- Eurajoen kunta suosii lähiruokaa
- Kaikki eläinten hyvinvoinnin eteen
- Hullulenkki vei huomion Huittisissa
- Lähilihaa rekkakuskeille ja muille ohikulkijoille
- Kivikylän rekryukot: "Haemme kovia työihmisiä kesäksi!"
- Kyläkaupalla tuoksuu ihana liha
- Lihateknologian osaajia täsmäkoulutuksella
- Firabelihommissa Kivikylällä
- Tuomas vastaa Säkylän lihatiskistä
- Jukka Viljanen on kauppiassukua
- Markku Matikkala syntyi liha-alalle
- Kivikylältä elintarviketekniikan opiskelijaksi
- Shakkia pelaava massanvalmistaja
- Junnilan sisarukset Säkylästä
- Sillantaat tuottavat sianlihaa
- Tuija on Kivikylän kovaääninen
- Juuso haluaa kokeilla kaikkea
- Haanpään vilkkaat veljekset
- Juku ja jälkipolvi Kivikylän joulupukkeina
- Mari-kokin joulumuistot
- Walleniuksille työ on melkein elämäntapa
- Lauri Mäkelä on karjakuski
- Äiti ja tytär Hullunlenkin myyjinä
- Mia Niemi oppi tiiminvetäjänä rohkeutta
- Henna ja Juhani löysivät toisensa Kivikylällä
- Koitto Sievilä on Kivikylän eläkeläisiä
- Eero Alhonmäki on makkaramestari
- Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa
- Eklöfin veljekset ovat töissä Huittisten makkaratehtaalla
- Kuisman maatila tuottaa sianlihaa Huittisissa
- Isä ja tytär Kivikylän palveluksessa
- Kari Jalonen on myyntiauton lihakauppias
- Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä
- Jyräkosket tuottavat naudanlihaa Eurajoella
- Topias Marva on kesätöissä markkinoinnissa
- Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla
- Piia Piirainen on porsaantuottaja Paneliasta
- Heimo Mattila on huoltopäällikkönä Huittisissa
- Hannu Ollila on keittiömestarina Lapin myymälässä
- Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä
- Mika Kinnala on lähilihan tuottaja Laitilasta
- Laskutus
- Mediapankki