Eurajoen kunta suosii lähiruokaa

Lautasella on usein Kivikylän lihaa
Eurajoki on jo pitkään antanut täyden tukensa lähiruoalle ja huomioinut elintarvikehankinnoissaan mahdollisuuksien mukaan alueen omia tuottajia ja jalostajia. Niinpä sen kouluissa, päiväkodeissa ja palvelukeskuksissa tarjotaan lähiruokaa päivittäin. Kivikylän lihan lisäksi aterioilla nautitaan muun muassa Satamaidon maitoa ja KalaValtasen tuotteita.
Elintarvikkeiden kilpailutuksesta vastaava palvelupäällikkö Anja Hakamaa kertoo huomioivansa tarjouspyyntöjen suunnittelussa ja valmistelussa lähiruokaa niin paljon kuin mahdollista.
– Emme ole vielä lähteneet Portaat luomuun -ohjelmaan, vaan olemme keskittyneet lähiruokaan, koska se on tutumpi valinta ja kohdentuu enemmän omalle seudulle.
Asiakkailta kiitosta
Vuoden 2017 alussa tapahtunut kuntaliitos Eurajoen kanssa tarkoitti Luvialla pääsyä Kivikylän lihapatojen ääreen. Ruokapalveluvastaava Carita Ihalainen kertoo asiakkaiden heti huomanneen ruoasta, että on tapahtunut muutos.
– Kun he kuulivat lihan tulevan nyt Kivikylältä, reaktiona oli wau. Siirtyminen takaisin oman lähimeijerin Satamaidon tuotteisiin sai myös paljon kiitosta.
Ihalainen tuumaa eron tuntuvan myös ruokaa valmistaessa. Kunnon raaka-aineissa on maun lisäksi myös esimerkiksi rakenne ihan omaa luokkaansa.
Kilpailutus vaatii apua
Anja Hakamaa kertoo Eurajoen olleen itsellinen hankkija elintarvikkeissa koko 2010-luvun. Kuuluminen isompaan hankintarenkaaseen voisi tuoda volyymiä ja sitä kautta säästöä, mutta pienen kunnan saattaisi olla vaikea saada ääntään kuuluville – varsinkin kun tahtotilana on mahdollisimman lähellä tuotettu ruoka.
Hankintalaki asettaa omat vaatimuksensa ja Eurajoella käytetään kilpailutusvaiheessa ulkopuolista asiantuntija-apua, jotta kaikki menee kunnolla myös lain näkökulmasta. Vaikka tahdotaan lähiruokaa, se ei valitettavasti aina onnistu.
– Kilpailuttaessa ei välttämättä saa sitä, mitä haluaa. Isot yritykset pystyvät menemään hinnalla ohi, vaikka tarjouspyynnöissä painotetaankin laatua, Hakamaa kuvailee.
Eurajoen kunnan elintarvikekilpailutuksessa hinnan painoarvo on 40 prosenttia ja laadun 60 prosenttia.
Paikallisia ei ollut helppo löytää
Vuodesta 2009 Eurajoella palvelupäällikkönä toiminut Anja Hakamaa on ehtinyt hoitaa kilpailutuksen kaksi kertaa. Viimeisin viisivuotiskausi alkoi viime vuoden alusta.
– Haasteena oli varsinkin ensimmäisellä kertaa löytää paikalliset toimijat. Olen itse Pohjanmaalta, enkä tuntenut elintarvikekenttää täällä. Sellaista rekisteriä ei ollut, josta voisi löytää yhdellä kertaa kaikki tekijät.
Pienet jalostajat ja tuottajat eivät pysty itse hoitamaan logistiikkaa kuljetuskustannusten takia. He toimittavat tuotteensa lähitukkuri Immoselle Poriin, josta ne tulevat Eurajoelle. Viimeisimmän kilpailutuskierroksen tuloksena Eurajoen kunnan käyttämistä elintarvikkeista on arviolta noin 70 prosenttia lähialueen toimijoilta. Se tarkoittaa sitä, että seudulle jää vuositasolla lähes puoli miljoonaa euroa kunnan elintarvikkeisiin käyttämää rahaa.
– Parasta on, että lihat, tuorekalat, maidot, leipomotuotteet, pakasteet sekä perunat tulevat alle 40 kilometrin säteeltä. Esimerkiksi Kivikylän Kotipalvaamon Lapin lihapajoilta ei ole kuin reilu kymmenen kilometriä Eurajoen keskustan alueelle.
Eurajoki on reilun 9000 asukkaan kunta Satakunnassa. Sen ruokapalvelujen elintarvikkeiden hankinta-arvo on noin 700 000 euroa vuodessa. Kaikki keittiöt ovat valmistuskeittiöitä ja lounaiden valmistusmäärät keittiöittäin vaihtelevat noin 30 annoksesta yli 400 annokseen.
Jaa mediassa
- Tilauskirja 2023
- Tilauskirja 2022
- Kivikyläläiset
- Kivikylän ahkerat kesätyöläiset täyttävät kauppojen hyllyt ja pihojen grillit!
- Kivikylän myyntiosasto iskee tehoja kesälläkin!
- Mistä ruokasi on kotoisin?
- Huiluntuhdin kuoreton on kokkaajalle huoleton
- Eurajoen kunta suosii lähiruokaa
- Kaikki eläinten hyvinvoinnin eteen
- Hullulenkki vei huomion Huittisissa
- Lähilihaa rekkakuskeille ja muille ohikulkijoille
- Kivikylän rekryukot: "Haemme kovia työihmisiä kesäksi!"
- Kyläkaupalla tuoksuu ihana liha
- Lihateknologian osaajia täsmäkoulutuksella
- Firabelihommissa Kivikylällä
- Tuomas vastaa Säkylän lihatiskistä
- Jukka Viljanen on kauppiassukua
- Markku Matikkala syntyi liha-alalle
- Kivikylältä elintarviketekniikan opiskelijaksi
- Shakkia pelaava massanvalmistaja
- Junnilan sisarukset Säkylästä
- Sillantaat tuottavat sianlihaa
- Tuija on Kivikylän kovaääninen
- Juuso haluaa kokeilla kaikkea
- Haanpään vilkkaat veljekset
- Juku ja jälkipolvi Kivikylän joulupukkeina
- Mari-kokin joulumuistot
- Walleniuksille työ on melkein elämäntapa
- Lauri Mäkelä on karjakuski
- Äiti ja tytär Hullunlenkin myyjinä
- Mia Niemi oppi tiiminvetäjänä rohkeutta
- Henna ja Juhani löysivät toisensa Kivikylällä
- Koitto Sievilä on Kivikylän eläkeläisiä
- Eero Alhonmäki on makkaramestari
- Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa
- Eklöfin veljekset ovat töissä Huittisten makkaratehtaalla
- Kuisman maatila tuottaa sianlihaa Huittisissa
- Isä ja tytär Kivikylän palveluksessa
- Kari Jalonen on myyntiauton lihakauppias
- Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä
- Jyräkosket tuottavat naudanlihaa Eurajoella
- Topias Marva on kesätöissä markkinoinnissa
- Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla
- Piia Piirainen on porsaantuottaja Paneliasta
- Heimo Mattila on huoltopäällikkönä Huittisissa
- Hannu Ollila on keittiömestarina Lapin myymälässä
- Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä
- Mika Kinnala on lähilihan tuottaja Laitilasta
- Laskutus
- Mediapankki