Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla

Kun aloitin elintarvikealalla Säkylässä, tunnettiin kunta neljästä isosta ässästä: siipikarjasta, sokerista, sotilaista ja siiasta. Ne olivat isoimmat työllistäjät, ja niin se on suurinpiirtein edelleen.
Näin kesäaikaan meillä on 90 työntekijää, ja teemme töitä samassa rakennuksessa Länsi-Kalkkunan kanssa, joka on myös iso työnantaja.
Minulle tulee ensi vuonna täyteen 30 vuotta tällä samalla tontilla. Palkanmaksajan nimi palkkakuitissa on sinä aikana muuttunut muutamaan otteeseen: ensin se oli Broilertalo, sitten LSO Food ja HK. Viimeiset reilu kolme vuotta palkan on maksanut Kivikylän Kotipalvaamo.
HK:ssa olimme pieni yksikkö, ja toiminnan loppuminen oli pitkään uhkana. Kun tehdas siirtyi Kivikylän omistukseen, tunnelma meidän työntekijöiden keskuudessa oli helpottunut. Odotimme tulevaa iloisina, sillä tiesimme uuden työnantajan arvostavan hyvää suomalaista lähiruokaa.
Kun arki koitti, kulttuurierot osoittautuivat suuriksi. Systeemit olivat niin erilaiset. Emme tee enää samanlaista sarjatuotantoa kuin ennen, jolloin linjat paukuttivat samaa tuotetta. Toki täällä valmistetaan kaikki Kivikylän pyörykät, mutta sen lisäksi saatetaan käsitellä yksi laatikollinen lihaa näin ja toinen taas toisella tavalla.
Jouduimme tekemään paljon töitä, että pääsimme asioista yhteisymmärrykseen. Jostain väännetään edelleen, mutta nyt puhumme jo samasta asiasta.
Olemme oppineet toisiltamme, ja Kivikylä on kasvanut yrityksenä toiminnan laajentuessa. Kolmella eri paikkakunnilla sijaitsevien tuotantotilojen työkulttuuria on pystytty yhtenäistämään.
Kivikylälle siirryttäessä työstä tuli fyysisesti kuormittavampaa – osittain sen tähden, että tuotteet tehdään nyt enemmän käsityönä. Olen varatyösuojeluvaltuutettuna ja varapääluottamusmiehenä neuvotellut työnantajan kanssa tuotantomenetelmien kehittämiseksi kevyempään suuntaan.
Pienen firman etuna on, että päättäjät ovat lähempänä ja muutoksia pystytään toteutettamaan nopeastikin. Olemme saaneet helpotuksia työhön ja askel askeleelta päässeet ergonomisempaan työskentelyyn.
Nykyään on enemmän työkiertoa paikasta toiseen – työn vaihtelevuuden kannalta se on hyvä. Liikaakaan kiertoa ei saa olla. Ammattitaito kärsii, jos ei pääse kunnolla syventymään mihinkään.
Seudun ihmiset eivät ole pysyneet mukana siinä, mitä meidän tehtaalla nykyään tehdään. Kun heille kertoo, että Kivikylän pyörykät valmistetaan täällä, alkaa ihastelu, että ne ovatkin mahdottoman hyviä.
Liputan kotimaisuuden puolesta. Kannattaisi tiedostaa, että se kotimainen lähiruoka työllistää. Vanhempieni luona oli joskus ulkomaisia makkaransiivuja ja oli ihan pakko huomauttaa siitä. Sanoin, ettei leikkeleen laadulla ole muuta väliä, kunhan se on kotimaista.
Terveisin,
Anne Vuorio
Jaa mediassa
- Tilauskirja 2023
- Riistalihaopas
- Kivikyläläiset
- Kivikylän ahkerat kesätyöläiset täyttävät kauppojen hyllyt ja pihojen grillit!
- Kivikylän myyntiosasto iskee tehoja kesälläkin!
- Mistä ruokasi on kotoisin?
- Huiluntuhdin kuoreton on kokkaajalle huoleton
- Eurajoen kunta suosii lähiruokaa
- Kaikki eläinten hyvinvoinnin eteen
- Hullulenkki vei huomion Huittisissa
- Lähilihaa rekkakuskeille ja muille ohikulkijoille
- Kivikylän rekryukot: "Haemme kovia työihmisiä kesäksi!"
- Kyläkaupalla tuoksuu ihana liha
- Lihateknologian osaajia täsmäkoulutuksella
- Firabelihommissa Kivikylällä
- Tuomas vastaa Säkylän lihatiskistä
- Jukka Viljanen on kauppiassukua
- Markku Matikkala syntyi liha-alalle
- Kivikylältä elintarviketekniikan opiskelijaksi
- Shakkia pelaava massanvalmistaja
- Junnilan sisarukset Säkylästä
- Sillantaat tuottavat sianlihaa
- Tuija on Kivikylän kovaääninen
- Juuso haluaa kokeilla kaikkea
- Haanpään vilkkaat veljekset
- Juku ja jälkipolvi Kivikylän joulupukkeina
- Mari-kokin joulumuistot
- Walleniuksille työ on melkein elämäntapa
- Lauri Mäkelä on karjakuski
- Äiti ja tytär Hullunlenkin myyjinä
- Mia Niemi oppi tiiminvetäjänä rohkeutta
- Henna ja Juhani löysivät toisensa Kivikylällä
- Koitto Sievilä on Kivikylän eläkeläisiä
- Eero Alhonmäki on makkaramestari
- Heli ja Taneli Nurmi tuottavat naudanlihaa Sastamalassa
- Eklöfin veljekset ovat töissä Huittisten makkaratehtaalla
- Kuisman maatila tuottaa sianlihaa Huittisissa
- Isä ja tytär Kivikylän palveluksessa
- Kari Jalonen on myyntiauton lihakauppias
- Pörröt ovat porsaantuottajia Säkylästä
- Jyräkosket tuottavat naudanlihaa Eurajoella
- Topias Marva on kesätöissä markkinoinnissa
- Anne Vuorio työskentelee Säkylän tehtaalla
- Piia Piirainen on porsaantuottaja Paneliasta
- Heimo Mattila on huoltopäällikkönä Huittisissa
- Hannu Ollila on keittiömestarina Lapin myymälässä
- Marjaana Rantapere on töissä Laitilan lihatiskillä
- Mika Kinnala on lähilihan tuottaja Laitilasta
- Laskutus
- Mediapankki