Kivikylän-logo

Ylikypsä joulukinkku Kivikylän tyyliin: Vinkit onnistumiseen

Valmistelut: Näin aloitat joulukinkun paiston

Joulun odotetuimpiin herkkuihin kuuluva kinkku on monelle pöydän kruunu, ja Kivikylän Kotipalvaamon perinteet takaavat makuelämyksen, joka vie kielen mennessään. Ennen kuin kinkku pääsee uuniin, on tärkeää huolehtia oikeanlaisesta valmistelusta. Aloita sulattamalla kinkku hyvissä ajoin jääkaapissa, jotta se ehtii sulaa tasaisesti ja rauhassa. Tämä voi kestää useita vuorokausia riippuen kinkun koosta. Muista ottaa kinkku huoneenlämpöön muutama tunti ennen paistamista, jotta liha lämpenee tasaisesti ja paistuu meheväksi.

Kun kinkku on sulanut ja lämmennyt, poista mahdolliset verkot ja muovit. Kuivaa kinkun pinta talouspaperilla ja hiero pintaan suolaa sekä muita haluamiasi mausteita. Kivikylän Kotipalvaamon vinkki on käyttää perinteisiä mausteita, kuten neilikkaa ja sinappia, jotka korostavat kinkun omaa makua. Aseta kinkku uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja lisää pellille hieman vettä, jotta kinkun paistoliemi ei pala kiinni.

Paistolämpötilat ja -ajat: Näin saat kinkun mureaksi

Ylikypsän joulukinkun salaisuus piilee pitkässä ja matalassa paistolämpötilassa. Kivikylän Kotipalvaamon suositus on aloittaa paisto matalassa lämpötilassa, noin 100-125 asteessa. Tämä takaa sen, että kinkun sisälämpötila nousee hitaasti, ja liha kypsyy tasaisesti ilman että pinta kuivuu. Kinkun koko määrittää paistoajan, mutta hyvä nyrkkisääntö on varata noin 1 tunti paistoaikaa jokaista kinkun kiloa kohden.

Kun kinkun sisälämpötila lähestyy 75-77 astetta, on aika nostaa lämpötilaa ja viimeistellä pinta kauniin ruskeaksi. Tämä vaihe kestää yleensä 10-20 minuuttia korkeammassa lämpötilassa, noin 200-225 asteessa. Kinkun paistaminen ylikypsäksi vaatii tarkkaavaisuutta ja lämpömittarin käyttöä, jotta lopputulos on täydellisen mehevä ja murea. Anna kinkun levätä hetki ennen tarjoilua, jotta mehut tasaantuvat ja leikkaaminen on helpompaa.

Viimeistely ja tarjoilu: Näin tuot esille kinkun aromit

Kinkun paistaminen on taitolaji, mutta myös viimeistelyssä piilee mahdollisuus nostaa makuelämys uudelle tasolle. Kivikylän Kotipalvaamon perinteinen tapa on sivellä kinkun pintaan sinappi-hunajaseosta tai omaa glaseerauskastiketta, joka antaa kinkulle ihanan makean ja mausteisen pinnan. Glaseeraa kinkku uunissa vielä muutaman minuutin ajan, kunnes pinta saa kauniin kiillon.

Tarjoiluvaiheessa kinkku kannattaa leikata ohuiksi siivuiksi, jolloin sen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Kivikylän Kotipalvaamon ylikypsä joulukinkku on herkullinen sellaisenaan, mutta se sopii myös mainiosti erilaisten lisäkkeiden, kuten perunalaatikon, punajuurisalaatin ja kylmien kastikkeiden kanssa. Muista, että kinkku säilyy hyvänä jääkaapissa useita päiviä, joten herkuttelu voi jatkua pitkälle joulunpyhien yli.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Ajankohtaista

Uusi rouskuvan ruokaisa kesäsalaatti!!

Mäkitalon farmin salaattia ja Kivikylän GLUTEENITTOMIA lihapyöryköitä, täydellistä!! Palvarin lihapullasalaattia löydät palvelutiskeiltämme, Kivikylän tehtaanmyymälöistä sekä toriautoistamme. https://www.kivikylan.fi/tuotteet/muut/palvarin-lihapullasalaatti/

LUE LISÄÄ »

Kysyttävää?

Lähetä Meille Viesti