Munamakkaran resepti löytyi Liha-Vakan ruutuvihosta
Perinteisten Kivikylän Kotipalvaamon palvi- ja makkaratuotteiden joukossa on myös sesonkituotteita, joiden menekki osuu ennen kaikkea tiettyihin vuodenaikoihin. Joulu on tietenkin oma juhlansa runsaine erikoisherkkuineen, mutta myös pääsiäisen ajalla on omat herkkunsa.
Yksi pääsiäisen erikoisuuksista on Kivikylän munamakkara. Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa tämä erikoinen ja maukas makkara on saanut lähes perinneruuan aseman. Joku pitää mausta niin paljon, että tilaa Kivikylästä erikoistoimituksena jopa niin pitkän pötkön kuin on mahdollista valmistaa.
Kivikylän Kotipalvaamon juuret ovat toimitusjohtaja Jari Laihosen isän Mikon kotipihaansa rakentamassa savusaunassa. Kyseisen saunan ympärille, Sammallahdenmäen maailmanperintökohteen naapuriin, on rakentunut komea tuotantolaitos tehtaanmyymälöineen.
Kivikylän munamakkaran historia on pitkä. Mikko Laihonen valmisti makkaraa jo 1970-luvun alussa omassa Uudenkaupungin makkaratehtaassaan Liha-Vakassa. Jari löysi vanhan reseptin isänsä vanhasta ruutuvihosta muiden reseptien joukosta.
– Kun Kivikylän Kotipalvaamo 90-luvulla perustettiin, olimme nimen mukaisesti palvaamo. Löydettyäni isän vanhan muistivihon aloimme valmistaa myös makkaroita. Yksi resepteistä oli satakuntalaiseksi perinneherkuksi kutsuttu munamakkara. Kokeilimme valmistusta siinä vaiheessa, kun ensimmäiset ulkopuoliset työntekijät olivat tulleet yritykseen. Laineen Matin ja Hakalan Jarin kanssa mietimme, miten valmistus onnistuisi, kertoo Jari Laihonen.
Jari Hakala kuvailee varsin elävästi ensimmäisiä valmistusprosesseja.
– Olihan se aika hauskaa touhua. Keitimme itse kananmunat, kuorimme ne ja sekoitimme muuhun makkaramassaan. Lopputulos oli yllättävän maukas ja päätimme sitten valmistaa pieniä eriä silloin tällöin. Nykyisin munamakkaraa menee jonkin verran ympäri vuoden, mutta sesonki osuu lähinnä pääsiäisen aikaan, jolloin kananmunaa muutenkin syödään enemmän, selvittää Hakala.
Kivikylän munamakkaran pääainesosat ovat suomalainen sianliha, kananmuna ja vesi. Kananmunan osuus liikkuu perimätiedon mukaan noin 25-35 prosentissa. Lihapitoisuus on puolestaan 55-60 prosenttia. Säilytyslämmöksi suositellaan alle 6 astetta.
https://www.kivikylan.fi/tuotteet/leikkele-tankomakkarat/munamakkara/
Jari Hakala, Munamakkaramies.