Kivikylän keittiömestari Hannu Ollila esittelee ravintolayrittäjille lounaspöytiin sopivia laatutuotteita.
Kivikylän lähiliha on arvossaan lounaissuomalaisissa ravintoloissa. Sitä löytyy monen laadukkaan pihvipaikan lautaselta ja sen nimeen vannovat myös pienemmät lounasravintolat.
Kutsuimme ravintola-alan yhteistyökumppaneitamme kylään. Paikalle oli päässyt myös muutama kotoisan lounaskahvilayrityksen hengetär. Eurajoella sijaitsevan Poisan, laitilalaisen Wilhelmiina ja Waltteri -ravintolan sekä lappilaisen Tellun lounaskahvilan asiakaskunta on miesvoittoista. Valtateiden varrella sijaitsevat ruokapaikat ovat varsinkin rekkakuskien suosiossa.
Lapin Teboilin yläkerrassa lounaskahvilaansa pitävä Terja Hakala kertoo kanta-asiakkaille kelpaavan vain kunnon peruskotiruoka.
– Makkara on suosittu, sitä pitää olla joka viikko. Broileripasta on myös tykätty ruoka.
Wilhelmiina ja Waltteri -ravintolan Anne Ketoniemi sekä Poisan Kati Piirimägi tietävät, mistä puhutaan. Joka torstai täytyy esimerkiksi olla hernekeittoa.
– Kerran tein sen virheen, että rokkapäivä oli laskiastiistaina. Saan kuulla siitä vieläkin. Samalla tavalla tulee sanomista, jos keskiviikkoisin ei ole possunleikettä. Asiakkaat ovat niin tottuneita viikoittain toistuviin herkkuihinsa, Ketoniemi hymyilee.
Tuore liha ja makkara ovat lounasruokapaikan vetovoimatekijöitä. Karjalanpaisti ja muu liharuoka on aivan eri makuista, kun sen tekee kunnon lihasta
Pienten lounaspaikkojen vahvuutena on itse tekeminen. Hakala muistelee, miten joku joskus kysyi, onko teidän muusi ihan oikeaa muusia vai jotain muuta.
– Kyllä se on ihan oikeaa. Samalla tavalla tuore liha ja makkara ovat vetovoimatekijöitä. Karjalanpaisti ja muu liharuoka on aivan eri makuista, kun sen tekee kunnon lihasta.
Hernekeittokin tehdään naisten pyörittämissä ruokaloissa itse. Terja Hakala paljastaa käyttävänsä ihan tavallista jauhelihaa sen teossa. Myös lihapullat pyöritetään omin voimin.
– Joskus vaihtelun vuoksi saatan tarjota Kivikylän täytettyjä lihapullia.
Ravintola-alan ammattilaisille uusia tuotteita esittelevä Kivikylän keittiömestari Hannu Ollila huomauttaa, että mestari erottuu kastikkeellaan.
– Meiltä saa kesäsesonkiin kaikennäköistä valmiiksi kypsennettyäkin, jos tulee äkkinäinen tarve. Myös salaatit ja perunatkin on mahdollista tilata lihatuotteiden lisäksi lyhyellä varoitusajalla, hän vinkkaa.
Naisille esitellään muun muassa uunikylkeä ja friiterattua broileria, jolle on oma kastikkeensa. Anne Ketoniemi innostuu heti ottamaan niitä seuraavan viikon tilaukseensa.
– Kokeilulle on aina tilaa – lounaspöydässä on hyvä olla jotain ekstraa, hän sanoo.
Lihan alkuperä kiinnostaa
Kivikylän vahvuus on omat lähellä sijaitsevat tuottajat. Asiakkaita alkuperä kiinnostaa entistä enemmän. Ravintola-alan yrittäjät kertovatkin mielellään, miltä lähiseudun tilalta annoksessa oleva liha on peräisin.
Vieraita isännöinyt satakuntalaisen possunlihan myyntitykki Mika Haanpää sai vastata tiukkoihin kysymyksiin tyyliin, tuleeko Muhosen tilalta mullia.
Terja Hakala myöntää ruokailijoiden jonkun verran kysyvän, onko liha Kivikylältä. Hän muistuttaa monen rekkakuskin olevan kuitenkin ohikulkumatkalla.
– He eivät tiedä olevansa Kivikylän syntysijoilla. Heille on tärkeintä saada aina maistuvaa ruokaa.
Etuna alueen tutun lihatalon käytössä on nopea jakeluketju, joka takaa tuoreen lihan. Tuotteet lähtevät päivittäin Kivikylän omilla kyydeillä Rauman lisäksi Euran, Laitilan, Uudenkaupungin, Taivassalon, Mynämäen, Säkylän, Eurajoen ja Porin suuntiin.
– Minulla on tapana laittaa tilaus sähköpostitse. Vaikka joskus tilaus menisi viime tinkaan, on liha aina saatu toimitettua minulle nopeasti, Anne Ketoniemi kertoo.