Tämän näköiset miehet ovat vastaanottamassa uusia kesäduunareita Rauman Lapissa.
Henkilöstöasioista vastaava Matti Vaimala näyttää paketointikoneen napin oikeaoppista
painamista. Tuotantopäällikkö Jari Hakala myhäilee taustalla.
Kesätyönhakijat huomio! Vielä ei ole liian myöhäistä siepata itselleen ensi kesäksi herkkuduunia Suomen tunnetuimman lihabrändin tekijöiden joukossa. Tarvitsemme työtä pelkäämättömiä nuoria ja vähän vanhempiakin moninaisiin liha-alan tehtäviin.
Tule osaksi Kivikylän tarinaa.
Herrat Vaimala ja Hakala kuvailevat Kivikylälle kesähommiin tulevalle olevan luvassa ihan tavallisia elintarvikealan perushommia. Ulospäin suuntautunut pääsee myymään, toinen paketoimaan ja kolmas lihanleikkuuseen. Hommia on kymmenittäin ennen kuin Kivikylän tuotteet ovat asiakkaiden ulottuvilla kaupan tiskillä.
– Paikoitellen voidaan puhua jopa raa`asta työnteosta, mehustaa Kivikylällä yli 20 vuotta viihtynyt Hakala. Hän pystyy kehumaan leikanneensa hurjimpina hetkinään jopa lähes sata sian puolikasta yhden vuorokauden aikana. Siinä meinasi jo tulla hiki.
Untuvikoille pyritään selvittämään heti taloon tullessa elintarvikealan faktat: esimerkiksi ennen juhannusta tehdään pitkää päivää.
– Tilaukset on aina hoidettava. Sesongit ovat meille tärkeitä, Hakala täsmentää.
Vastapainoksi voi lähteä pekkaspäiville, kun töitä on vähemmän. Jos lihaa ei jonain päivänä riitä kaikille käsiteltäväksi, saattaa osa väestä lähteä töistä aikaisemmin. Mikäs sen kivempaa kesäaikaan. Jousto pelaa siis puolin jos toisin.
Kännykkä ei kuulu tehtaalle
Kivikylän konkarit miettivät, että nuorelle kesätyö on tärkeä kosketuspinta työelämään. Se on suunnannäyttäjä siihen, mitä isona voisi oikeasti tehdä. Ekalla työpaikalla opitaan myös tärkeitä asioita työnteosta.
– Meillä on suuri vastuu tutustuttaa työelämään ja sen pelisäännöihin. Tehtaan puolelle ei esimerkiksi ole asiaa älypuhelin kädessä. Aamulla tullaan tietty sovitusti töihin ja niin pois päin.
Hakala kutsuu perehdyttämistyötään koulimiseksi. Hän kierrättää näyttämässä paikkoja ja kertoo, mitä Kivikylän eri pisteissä Lapissa, Säkylässä ja Huittisissa tehdään.
– Muistutan, että vapaamatkustajia ei voi olla. Käsien pitää käydä koko ajan.
Laadusta puhutaan uusien tulijoiden kanssa paljon. Esimerkiksi pihviä tehdessä repalaisia yksilöitä ei saa päästää kuluttajalle asti.
Töitä kahdessa vuorossa
Rauman Lappiin on juuri valmistunut uutta leikkaus- ja palvaustilaa. Töitä aletaan tehdä kahdessa vuorossa, kuten Säkylässä ja Huittisissa. Lappiin tarvitaan kesähommiin kolmisenkymmentä käsiparia, samoin Säkylään. Huittisiin rekrytoidaan noin 40 kesäihmistä.
Vaimala kertoo, että Kivikylällä kaikki tekevät tarvittaessa kaikkea. Hän on itsekin toimistopuolella työskentelevänä ollut apuna tehtaalla.
– Kertoo paljon meidän yrityksestä, että pääpalvari ja Kivikylän perustaja Jari Laihonen itse on tuttu näky tuotannon puolella, jos tarve vaatii. Meillä kaivataan monipuolista halua tarttua hommaan kuin hommaan.
Kaikki työt eivät sovi alaikäisille. Kesätyöntekijöiden rekrytointia hoitava Matti Vaimala kertoo, että joitain yli 15-vuotiaitakin otetaan, mutta kesärekry keskittyy jo täysi-iän saavuttaneisiin.
– Töihin kulkeminen asettaa omat rajoituksensa. Se on hankalaa ilman ajokorttia. Meidän tehtaat ja toimipisteet eivät sijaitse keskustassa bussilinjojen ulottuvilla. Mopo on kovassa käytössä, kun kesätyöntekijät kurvaavat töihin.
Kivikylällä kaikki tekevät tarvittaessa kaikkea. Meillä kaivataan monipuolista halua tarttua hommaan kuin hommaan.
Vanhat parrat muistelevat
Jari Hakala ja Matti Vaimala olivat aikanaan 14-kesäisiä ensimmäisiin kesätöihin hakeutuessaan. Nykyään niin nuorelle on vaikea löytää sopivia töitä tiukentuneiden työsuojelumääräyksien takia. Muuta kuin ehkä nurmikon leikkuuta.
Työnteolle aina vähän hoto ollut Hakala muistelee 8. ja 9. luokan välisenä ekana työkesänään olleensa peräti kahdessa työpaikassa: päivät metallifirmassa ja illat kaupassa töissä.
Miehen mieleen on jäänyt, miten metallifirmassa kellon pirinä ilmoitti kahvitauon alkamisen ja päättymisen. Ja joka perjantai sai tilipussiin käteen. Aivan, joskus 70-luvulla oli vielä sellainen käytäntö.
Vaimalalle omien, itse tienattujen pelimerkkien saaminen oli se kaikkein tärkein juttu kesätyössä. Rahan perässä mentiin vaikka hakkuuaukealle käpyjä keräämään.
Nykynuori haluaa myös loman
Hakala muistaa pitäneensä aikanaan kesätöiden jälkeen maksimissaan viikon loman ennen koulun alkua. Nykyään nuoret pyytävät ainakin pari viikkoa lomaa.
– Jos joku haluaa olla töissä vain kesäkuun, se asettaa rajoituksia työtehtäville. Siinä on tietty se, että juuri kun on saatu oppimaan työtehtävät, tuleekin taas uusi tilalle. Se tuo haasteita kesätöihin perehdyttävälle vakihenkilökunnalle. Olemme silti pyrkineet ottamaan töihin sekä pitempään että lyhyempään viipyviä kesäihmisiä.
Kivikylällä kesätyöntekijöitä tarvitaan jo huhtikuun puolesta välistä.
– Kaupoissa valikoimaluokka muuttuu kesätuotteiksi. Niiden toimittaminen alkaa elintarvikealalla jo aikaisin. Abeille tämä aikataulu sopii hyvin, kun maaliskuussa on viimeiset kirjoitukset.
Vaimala kannustaa myös vanhempaa väkeä hakeutumaan hommiin kesärekryn kautta.
– Voidaan puhua myös kausityöntekijöistä. Meillä kesäsesonki päättyy vasta, kun grillikausi hiipuu syyskuussa. Saatamme soittaa tarvittaessa perään muulloinkin, kun tulee tarvetta työvoimalle.
Jo haastatteluun pääseminen on nuorelle arvokas kokemus, josta kertyy tietoataitoa työnhakemisesta. Vaimala vinkkaa, että iskää tai äiskää ei pidä panna soittamaan työpaikan perään. Homman saaminen voi pahimmillaan tyssätä siihen.
– Jos parikymppisen vanhemmat hoitavat asiaa, tulee tietty mieleen, miten on hakijan oman reippauden laita. Oma-aloitteisuus alusta saakka antaa minulle osviittaa siitä, millainen työntekijä henkilö tulee olemaan.
Myös työnantajalle kesärekry on kilven hiomisen paikka.
– Meille on tärkeää hoitaa kesätyöntekijöiden palkkaaminen alusta loppuun mallikkaasti. Ugin autotehdas ja HKScanin Rauman broileritehdas vievät tällä seudulla oman osansa työmarkkinoilta. Siinä joukossa työnantajakuvan on oltava kirkas ja houkuttava. Teemme sen eteen töitä.
Hakea ehtii vielä
Hakemuksia kesätöihin tulee yleensä parisataa. Rekrytointiin vaikuttaa se, koska pystyy aloittamaan hommat.
– 90 prosenttia voi tulla vasta kesäkuun alussa. Ne kymmenen prosenttia, jotka voivat tulla aiemmin, saavat hommia varmemmin.
Papereita kesätöihin voi lähettää maaliskuun loppuun asti – ja sen jälkeenkin.
– Olemme aina koittaneet jotain löytää, jos hakija tuntuu kunnon työmieheltä tai -naiselta. Mielellään sellaisia palkkaa.
Lisätietoa: https://www.kivikylan.fi/kivikylassa-tapahtuu/kesatyontekijat-huomio–rekrytointi-alkaa-