Valmistelut ennen paistoa
Joulukinkun valmistelu on yhtä tärkeää kuin itse paistaminenkin. Aloita ottamalla kinkku huoneenlämpöön noin vuorokautta ennen paistamista, jotta se ehtii tasaisesti lämmetä. Tämä varmistaa, että kinkku kypsyy tasaisesti ja mehukkaasti. Poista kinkusta mahdolliset pakkausmateriaalit ja kuivaa pinta talouspaperilla. Voit myös halutessasi poistaa ylimääräisen rasvan, mutta muista, että rasvakerros auttaa pitämään kinkun mehevänä paiston aikana.
Ennen kinkun uuniin laittamista, varmista, että sinulla on käytössä paistomittari. Lihan sisälämpötila on paras tapa varmistaa, että kinkku on kypsä ja turvallinen syötäväksi. Aseta paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan, mutta varo osumasta luuhun, sillä se voi vääristää mittarin lukemaa. Kinkun paistolämpötila on yleensä 100-125 astetta riippuen siitä, kuinka hitaasti haluat kinkun kypsyvän.
Kinkun paistaminen
Kun kinkku on valmisteltu, on aika siirtyä itse paistamiseen. Aseta kinkku uunipellille nahkapuoli ylöspäin ja peitä se kevyesti foliolla. Foliota käytetään estämään kinkun pinnan palaminen ja kuivuminen paiston aikana. Paista kinkkua uunin alatasolla matalassa lämpötilassa, kunnes paistomittari näyttää 75-77 astetta. Muista, että paistoaika riippuu kinkun koosta, joten suunnittele paistaminen sen mukaan.
Kun kinkku on saavuttanut halutun sisälämpötilan, poista folio ja nosta lämpötila noin 200 asteeseen ruskistamista varten. Voit sivellä kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja tai muita mausteita makusi mukaan. Ruskista kinkkua uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Tarkkaile kinkkua ruskistamisen aikana, ettei pinta pala.
Jäähdytys ja tarjoilu
Kun kinkku on paistettu ja ruskistettu kauniisti, on tärkeää antaa sen levätä ennen tarjoilua. Ota kinkku uunista ja peitä se kevyesti foliolla, jätä paistomittari paikoilleen. Anna kinkun levätä vähintään puoli tuntia, jotta mehut tasaantuvat ja kinkku on helpompi leikata. Tämä vaihe on ratkaiseva kinkun mehevyyden kannalta, joten älä ohita sitä.
Kun kinkku on levännyt riittävästi, poista nahka ja viipaloi kinkku ohuiksi siivuiksi. Tarjoile lämpimänä tai kylmänä perinteisten joululämpimäisten, kuten laatikoiden ja rosollin kanssa. Kivikylän perinteinen joulukinkku on nyt valmis nautittavaksi, ja sen aito maku kruunaa joulupöydän herkut.
Vinkkejä onnistuneeseen joulukinkkuun
Joulukinkun paistaminen on perinteinen osa suomalaista joulua, ja muutamilla vinkeillä varmistat, että lopputulos on täydellinen. Käytä aina paistomittaria, sillä se on luotettavin tapa tarkistaa kinkun kypsyys. Älä myöskään avaa uunin luukkua turhaan paiston aikana, sillä se laskee uunin lämpötilaa ja pidentää paistoaikaa. Muista myös, että kinkku jatkaa kypsymistä vielä uunista otettuasi, joten ota se uunista hieman ennen tavoitelämpötilaa.
Kivikylän Kotipalvaamon pitkät perinteet ja ammattitaito takaavat, että saat laadukkaan ja herkullisen joulukinkun, joka ilahduttaa niin perheenjäseniä kuin vieraitakin. Käyttämällä näitä ohjeita ja Kivikylän laadukasta joulukinkkua, onnistut varmasti luomaan unohtumattoman joulupöydän keskipisteen.